Az NTA szolgáltatatás vastagkliensen (WMTS) keresztül történő elérése

Az NTA WMTS szolgáltatás eléréséhez szerződéskötés vagy ügyvezetői engedély szükséges. Erre vonatkozó igényét a regisztráció során vagy azt követően az ügyfélszolgálat menüpontban vagy az nta@lechnerkozpont.hu e-mail címre küldött levélben tudja jelezni. Az ügyintézés lebonyolítása érdekében ezt követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Díjmentes WMTS hozzáférés igénylésének érdekében kérjük az erről szóló nyilatkozatot a felhasználói regisztrációkat követően küldjék meg részünkre az ügyfélszolgálat menüponton vagy az nta@lechnerkozpont.hu e-mail címen keresztül.

Az erre jogosult minden aktivált felhasználó megtalálja a „profilom/saját adatok” menüpontban a WMTS szolgáltatás elérési útját (URL), melyet asztali térinformatikai program segítségével tud megnyitni. Ilyen program például az ingyenes letölthető QGIS térinformatikai alkalmazás, amely magyar nyelven is elérhető. Az első ábrán a NTA WMTS szolgáltatás látható QGIS programban 1:500 000-as méretarányban.

Image
NTA WMTS 1:500000 méretarányban
1. ábra NTA WMTS 1:500 000 méretarányban

Az NTA WMTS szolgáltatás megnyitását a QGIS programban az Adatforrás kezelő ikonja „Adatforrás kezelő megnyitása” vagy a WMS/WMTS réteg hozzáadás ikonja  „WMS/WMTS réteg hozzáadása” ikon megnyomása utána lehet paraméterezni. Új szolgáltatás hozzáadáskor szükséges megadni a szolgáltatás nevét (szabadon választott), a kapott URL-t (Az URL elérhető a szolgáltatás aktiválása után a Profilom menüpont alatt) felhasználónevet és jelszót a megfelelő mezőkben (2. ábra).

Image
NTA WMTW elérése
2. ábra NTA WMTS elérése, Új WMS/WMTS kapcsolat létrehozása

„OK” gomb megnyomása utána, a „Kapcsolódás” után az NTA mozaik réteget jelöljük ki a megjelenő listában és a „Hozzáad” gomb megnyomásával adjuk a térképi nézethez. Az NTA WMTS szolgáltatás megjelent a réteglistában. Fontos megjegyezni, hogy az NTA csak meghatározott méretarányokon értelmezett, ezen méretarányokra előregyártott térképrészleteket (tile, vagy csempe) jelenít meg az aktuális nézethez igazodva. A QGIS programban a „Mozaik méretarány panel” bekapcsolásával tudunk ezen méretarányokon lépni a kis- és a nagyméretarányokon. NTA WMTS EOV vetületben elérhető méretarányok az 1:5 000 000, 1:2 000 000, 1:1 000 000, 1:500 000, 1:200 000, 1:100 000, 1:50 000, 1:20 000, 1:10 000, 1:5000, 1:2000 és 1:1000. A megjelenő adattartalom, stílus és névrajz a méretarányhoz igazodik.

Image
NTA WMTS megjelenítése
3. ábra NTA WMTS megjelenítése 1:2 000 000 méretarányában, a Mozaik méretarány panel segítségével

NTA Jelkulcs 2022

Az NTA WMTS átlátszósága természetesen állítható hasonlóan más raszter térképekhez, annak érdekében, hogy a saját adatréteg megjelenítéséhez igazítható legyen. Kérdéseket az NTA WMTS térképszolgáltatással kapcsolatban az nta_terkep@lechnerkozpont.hu címen várjuk.

Az NTA WMTS térképszolgáltatás hozzáférésével kapcsolatban a Tájékozató menüpontban található további információ. Egyéb kérdésekben, egyedi megrendelésekben kérjük, keressék ügyfélszolgálati munkatársainkat a nta@lechnerkozpont.hu címen.

A Lechner Tudásközpont WMS/WMTS téradatszolgáltatásaival kapcsolatban bővebb információ érhető el a Geodéziai WMS és WMTS szolgáltatás oldalon.